Založ si blog

Lucifer

Zlo, ako nesprávny a falošný princíp neexistuje vo vyšších sférach stvorenia. Jestvuje iba v jeho hmotnej časti a je dôsledkom pádu Lucifera.

Z večnej božskej ríše, kde v blízkosti Božej nie je možné nič iného, ako bezvýhradné zachvievanie sa podľa Jeho Vôle, z tejto ríše bol do hmotnosti poslaný Lucifer, ako jeden z archanjelov, ktorý mal pomáhať a podporovať ľudí v ich duchovnom dozrievaní.

V hmotnosti, to znamená v nesmiernej vzdialenosti od Stvoriteľa a od tlaku jeho bezprostredného vyžarovania je možný vznik slobodnej vôle, čiže možnosti slobodného rozhodovania, ktorú majú ľudskí duchovia.

Keď Lucifer zostúpil do hmotnosti, získal túto slobodnú vôľu tiež. Z počiatku si svoju úlohu plnil správne a podporoval ľudí, nachádzajúcich sa v hmotnom svete v ich duchovnom raste. Vnímal pri tom, aký nesmierny vplyv majú na nich jeho vnuknutia. Ľudia im s dôverou načúvali a nechali sa nimi viesť. Lucifer videl, že v hmotnosti, ďaleko od Stvoriteľa, je doslova pánom všetkého, na základe čoho v ňom vznikla určitá ješitnosť. Začal sa cítiť, ako boh.

Tým však došlo k jeho zakaleniu a toto zakalenie mu zamedzilo voľný prístup do nádhery božskej ríše, kam mal dovtedy cestu vždy otvorenú. Zrazu narazil na neprekonateľnú hradbu a namiesto toho, aby hľadal príčinu v sebe a vo svojej vlastnej ješitnosti, namiesto toho, aby túto ješitnosť odstránil a zbavil sa jej, vzkypel zlosťou a zlobou.

Od tej chvíle sa stal nepriateľom Stvoriteľa. Ako akt svojej pomsty začal v hmotnosti uplatňovať namiesto pomáhajúcej lásky princíp pokušenia a zvádzania na zlé. Namiesto ku Svetlu začal ľudí smerovať k záhube, večnému zatrateniu a zničeniu. Odtiaľto teda pramení zdroj všetkého zla, ktorému ľudstvo podľahlo, hoci nemuselo, keby viac načúvalo hlasu svojho svedomia.

Jedným z najväčších a najzákernejších úkladov Lucifera bolo nastraženie pokušenia poznávania. O neschopnosti ľudí odolať tomuto pokušeniu sa píše v úvode Biblie.

Pokušenie poznávania! Jedenie zo zakázaného stromu poznania, čoho dôsledkom bolo všetko zlo, ktoré na ľudí prišlo. O čom nám vlastne hovorí jeden z najznámejších biblických príbehov?

Hovorí o tom, že v stopách našej dychtivosti po poznaní kráča zlo. Chce nás upozorniť na to, že ak sa oddáme rozumovej zložke vlastnej osobnosti,  a staneme sa služobníkmi rozumu, ktorý je  nástrojom poznania a poznávania, bude to pre nás znamenať cestu do nešťastia.

Skrytý význam biblického príbehu o Adamovi a Eve teda hovorí o nešťastí, ktoré ľuďom prinieslo povýšenie rozumu ako nástroja poznania na  najvyššie miesto našej osobnosti. Lebo práve z tohto povýšenia rozumu na miesto, ktoré mu nepatrí pramení všetko zlo na tejto zemi.

Na prvom mieste našej osobnosti a na piedestáli nášho vnútorného života má totiž stáť cit. Lebo človek môže byť skutočne človekom len vo vrúcnej a prirodzenej čistote svojho citového prežívania, ktoré v ňom stojí na prvom mieste, kým to rozumové v ňom musí stáť až na mieste druhom.

Lucifer, padlý archanjel, ktorého úlohou bolo pomáhať ľuďom v hmotnosti a ktorý sa postavil proti Stvoriteľovi naviedol ľudí na cesty zla tým, že im namiesto Stvoriteľom predurčenej cesty prvotnosti citu ukázal inú cestu. Cestu rozumu. Cestu rozumového poznania! Cestu rozumovosti nadradenej nad cit! A človek sa podvolil tomto pokriveniu a to rozumové v sebe postavil na prvé miesto, pričom svoj cit potlačil do úzadia. Tento čin však mal pre neho katastrofálne následky a priniesol mu mnoho bolesti a utrpenia.

A chladná vypočítavosť rozumu ženie svet v ústrety jeho záhube, čiže presne tam, kam ho chcel dostať vo svojej pomstychtivosti padlý archanjel Lucifer, nepriateľ Boží.

Kto sa teda riadi predovšetkým svojim rozumom a nekladie pri rozhodovaní dôraz na svoje cítenie a svoje citové podnety, ten sa nachádza v spároch Lucifera. V spároch hmoty a jeho údelom bude utrpenie, bolesť a smrť.

Kto však je schopný prehliadnuť zákerný a rafinovaný pokušiteľský ťah padlého archanjela a stať sa opäť človekom citu, kto dokáže svoj rozum podriadiť vedúcej úlohe citu, ten nájde šťastie a mier a pred tým sa opätovne otvoria brány strateného raja.

O jasnovidnosti každého z nás

11.06.2015

Takmer každému z nás sa párkrát za život prihodilo, že mal nejakú predtuchu, ktorá sa vzápätí vyplnila. Alebo si položil otázku, na ktorú síce racionálne nebolo ako odpovedať, ale on napriek tomu odpoveď jednoducho vedel. Človeku sa tu a tam poodkryje rúška a nechá mu nahliadnuť do neznáma. Do rovín, ktoré sú síce neoddeliteľnou súčasťou našich životov, ale my [...]

Telenovely ako prejav trápnosti nášho života

08.06.2015

Mnoho ľudí sa pozerá na telenovely, ale iba málokto sa z nich sám pre seba vynasnažil vyvodiť nejaké hlbšie ponaučenie. Ponaučenie pre život, ktorý žijeme a ktorému práve telenovely nastavujú určité zrkadlo. Zrkadlo, v ktorom môžeme uvidieť svoju vlastnú tvár, alebo lepšie povedané, prázdnotu svojho vlastného života. S veľkou pravdepodobnosťou už asi každý [...]

Nakoľko nekompromisné sú prírodné zákony?

04.06.2015

Všetko, čo sme dosiahli z hľadiska vedecko technického pokroku, bolo dosiahnuté na základe znalosti prírodných zákonov. Prvé, čo bolo teda v tomto smere treba urobiť, bolo dosiahnutie zodpovedajúcej hĺbky, kvality a úrovne poznania, na základe čoho mohlo napokon dôjsť k celkom praktickému využitiu prírodných zákonov. Napriek všetkým našim vedecko technickým úspechom [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 112217x
Priemerná čítanosť článkov: 2672x

Autor blogu

Kategórie