Založ si blog

Ako sa dopracovať k väčšiemu sebavedomiu?

Dosiahli ste vlastnou námahou niečoho, o čo ste sa už dlho usilovali? Splnili ste nejaký dôležitý cieľ? Podarilo sa vám snáď schudnúť? Alebo ste dokázali pripraviť nejaké dobré jedlo? V podstate je jedno o čo ide, najdôležitejšie je, že sa vám to podarilo. Avšak skôr, než sa pustíte do niečoho iného je rovnako dôležité to, čoho sme dosiahli určitým spôsobom oceniť.

Už od detstva sa totiž každý z nás stretáva s tým, že je za svoje činy chválený alebo kritizovaný. Od narodenia chvália rodičia svoje deti za všetko, čo sa im podarí. Ako deti sme chválení za prvé slovíčka, za to že sme sa práve naučili liezť, chodiť, kresliť, hovoriť prvé básničky, či za prvé jedničky v škole. Čím starší ale sme, tým chvály ubúda. S pribúdajúcim vekom nás väčšinou už nikto za naše činy nechváli, naopak skôr kritizuje. Mali by sme si však uvedomiť, že to čo robíme, nerobíme preto, aby nás iní chválili, ale pre seba samých. A práve preto je potrebné, aby sme sami oslávili každý svoj veľký, ale aj malý úspech. Oslavovať svoje úspechy je nielen príjemné, ale zároveň aj veľmi dôležité. Prečo?

Každou oslavou si totiž uvedomíme, čo sme dosiahli a takéto počínanie nás bude motivovať k tomu, aby sme sa pustili do ďalšieho nami stanoveného cieľa. Čím viac sa totiž budeme v živote chváliť a oslavovať, tým viac budeme mať v živote čo oslavovať.

Uveďme si príklad istého úspešného gymnastu, ktorý si zvykol stavať sa ku svojim úspechom pozitívne. K tejto ceste ho viedli jeho rodičia. Každý deň sa ho pred spaním pýtali, v čom bol ten deň úspešný. A každý deň spoločne prišli na niečo, čo sa mu podarilo. Nemuselo sa jednať vždy o nejaký veľký úspech, stačila maličkosť k tomu, aby ako chlapec chodil spať každý večer s pocitom, že je úspešný a každé ráno sa prebúdzal do ďalšieho potencionálne úspešného dňa. A vo chvíli, keď sa ako vrcholový športovec ocitol pred problémom vedel, že to dokáže, pretože každý deň v jeho živote bol doteraz úspešný.

My však nemusíme byť úspešnými športovcami, aby bolo čo oslavovať. Nájdime si čokoľvek, čo sa nám za deň alebo na určité obdobie podarilo. Trebárs to, že sme úspešne zmaturovali, prijali nás na vysokú školu, naučili sme sa hovoriť cudzou rečou, podarila sa nám prvá jazda v autoškole alebo sme vyhrali konkurz na našu vysnívanú pracovnú pozíciu. Pre niekoho môže byť úspechom aj taká maličkosť, ako upečenie svojho prvého koláča. Nech už je to čokoľvek, každá maličkosť, nielen veľký úspech si zaslúži oslavu.

Veľká časť ľudí má však problém s tým, že sa nevie za svoj úspech pochváliť. Cíti ostych za akúkoľvek pochvalu na svoj účet. Hoci zhodia pekných pár kíl, je to na nich vidieť a niekto ich za to pochváli, komentujú to väčšinou slovami: „To sa ti len zdá, som stále rovnaká (rovnaký)“. Ak im niekto povie, že majú krásne šaty, hneď musia pochvalu znehodnotiť slovami: „Veď sú za pár eur od Vietnamcov“. Je jedno, odkiaľ tie šaty sú a koľko stáli, hlavné je že im pristanú. Tieto osoby majú podvedomý strach z toho, aby ich ostatní nepovažovali za nafúkancov. Preto radšej nad každou pochvalou mávnu rukou a bez akejkoľvek oslavy svojho úspechu sa ponáhľajú k ďalšej méte.

Nenechajme sa ale odradiť neúspechom!

Pozor však na to, aby nás neodradil prvý neúspech, respektíve aby sme sa neprestali snažiť vo chvíli, keď sa nám niečo nepodarí. Chceli ste schudnúť 10 kíl a podarilo sa vám dostať dole len 5? Aj to je dôvod na oslavu. Hlavným úspechom je totiž to, že ste si osvojili návyky zdravého životného štýlu, začali premýšľať o tom čo jete, naučili sa cvičiť a začali brať tento spôsob života ako jednu zo svojich priorít. Neberte to teda ako svoju prehru, ale ako cestu k vysnívanému cieľu. Ste totiž na dobrej ceste dosiahnuť to, čo ste si predsavzali.

Každý dlhodobý cieľ je výsledkom desiatok či stoviek našich jednotlivých rozhodnutí.

Každý deň sa musíte prehovárať k tomu, aby ste si išli zabehať? Musíte si odriecť voňavý smotanový koláč a dať si miesto neho niečo zdravšie? Musíte prestať jesť hamburgery a vyprážané hranolky a vymeniť ich za zeleninový šalát s mäsom? Keď toto dokážete, môžete mať zo seba právom radosť. Oslavou týchto vašich menších úspechov si budujete sebadôveru a pocit vnútornej sebahodnoty. Potom bude pre vás oveľa jednoduchšie dosiahnuť i veľké ciele. Oslavy vám dodávajú chuť pokračovať ďalej vo vašom úsilí.

Rovnakým spôsobom napríklad pracujú aj japonskí manažéri pri riadení úspešných firiem. Tí si razia cestu k úspechu postupným zlepšovaním. Ich metóda spočíva v tom, že idú po malých krôčikoch smerom k lepším výsledkom. Zmeny sú tak malé, že ich nikto zo zúčastnených nepovažuje za nepohodlné.

Ak aplikujeme túto metódu trebárs na športovanie, ktoré k chudnutiu neodmysliteľne patrí, nemusíme dosiahnuť úspech okamžite. Málokto z nás bude mať vôľu začať hneď prvý deň, kedy sa rozhodne bojovať so svojou nadváhou, pred prácou behať. Skúsme to teda postupne. Prvý deň si kúpme bežecké topánky. Ďalšie ráno si ich obujme a prejdime sa v nich okolo bloku. Postupne pridávajme na dĺžke trasy a zamieňajme chôdzu za beh. Uvidíte, že si čoskoro vzťah k behaniu osvojíte a budete ho považovať za súčasť svojho nového životného štýlu.

Ako možno naše úspechy oslavovať?

Nemusí ísť o oslavu vo veľkom štýle. Nemusíte pozývať svojich kamarátov a priateľov na veľkú party, stačí keď si napríklad kúpite nejaké slušivé oblečenie, keď teraz máte o 5 kíl menej. Stačí, že si vyjdete so svojím partnerom na pohárik či večeru, alebo poviete o svojom úspechu svojim priateľom. Niekomu možno bude stačiť aj to, že sa v duchu usmeje a povie si, že je naozaj dobrý!

Záleží len na vás, či preferujete zdieľanú radosť s vašimi priateľmi alebo si radšej vychutnáte svoj úspech sami pre seba. Pre introvertov (ale možno aj pre niekoho z vás) bude tým najlepším spôsobom, ako osláviť svoj úspech, zápis do denníka. Tým, že si každý deň zapíšete aspoň jednu vec, ktorá sa vám podarila, čoskoro prídete na to, že je váš život doslova plný úspechov. Len ste o tom doteraz nevedeli!

Tým, že si uvedomíte čo ste dokázali, čo sa vám podarilo, čo ste sa práve naučili, v sebe možno objavíte aj ďalšie vlastnosti, o ktorých ste nemali až doteraz ani tušenie alebo ktoré ste až doteraz podceňovali.

Pozor však na myšlienky. Stávajú sa z nich slová. Pozor na slová. Stávajú sa z nich činy. Pozor na činy. Stávajú sa z nich návyky. Pozor na naše návyky. Utvárajú náš charakter. A ten je pre našu osobnosť rozhodujúcim!

Neodkladajte však oslavy a radovanie sa zo života na neskôr.

Neoslavuje svoj úspech až vo chvíli, keď dosiahnete iného cieľa. Oslavujte svoje úspechy okamžite! Nevytyčujte si ďalšie ciele bez osláv. Táto cesta by totiž viedla k tomu, že by ste si len posúvali cieľ na ďalšiu métu a neboli by ste nikdy so svojimi úspechmi dostatočne spokojní a teda ani šťastní. Váš život sa odohráva v prítomnosti a ak svoj úspech neoslávite ihneď, s najväčšou pravdepodobnosťou to už neurobíte nikdy. Kým nezomrie nebudete nikdy definitívne v cieli.

A ak sa vám nepodarí ihneď uspieť, nezúfajte!

Snažiť sa a neuspieť je totiž oveľa lepšie, než sa o dosiahnutie nami vytýčeného cieľa vôbec nepokúsiť. Aj neúspešné pokusy majú svoj zmysel. Pri každom neúspechu totiž zbierame ďalšie skúsenosti, získavame viac odvahy a zoceľujme sa. Ľudia, ktorí opakovane neuspeli sú zvyčajne práve tí, ktorí sa pokúšajú dosiahnuť svoj cieľ znovu a znovu.

Rovnako to bolo aj s vynálezcom Thomasom Alva Edisonom. Vykonal tisíce neúspešných pokusov, než sa mu podarilo úspešne vynájsť žiarovku. Svojho cieľa nakoniec dosiahol.

Naučme sa teda svoje úspechy oslavovať. Naša cesta k dosiahnutiu ďalších cieľov bude potom oveľa jednoduchšia a príjemnejšia!

O jasnovidnosti každého z nás

11.06.2015

Takmer každému z nás sa párkrát za život prihodilo, že mal nejakú predtuchu, ktorá sa vzápätí vyplnila. Alebo si položil otázku, na ktorú síce racionálne nebolo ako odpovedať, ale on napriek tomu odpoveď jednoducho vedel. Človeku sa tu a tam poodkryje rúška a nechá mu nahliadnuť do neznáma. Do rovín, ktoré sú síce neoddeliteľnou súčasťou našich životov, ale my [...]

Telenovely ako prejav trápnosti nášho života

08.06.2015

Mnoho ľudí sa pozerá na telenovely, ale iba málokto sa z nich sám pre seba vynasnažil vyvodiť nejaké hlbšie ponaučenie. Ponaučenie pre život, ktorý žijeme a ktorému práve telenovely nastavujú určité zrkadlo. Zrkadlo, v ktorom môžeme uvidieť svoju vlastnú tvár, alebo lepšie povedané, prázdnotu svojho vlastného života. S veľkou pravdepodobnosťou už asi každý [...]

Nakoľko nekompromisné sú prírodné zákony?

04.06.2015

Všetko, čo sme dosiahli z hľadiska vedecko technického pokroku, bolo dosiahnuté na základe znalosti prírodných zákonov. Prvé, čo bolo teda v tomto smere treba urobiť, bolo dosiahnutie zodpovedajúcej hĺbky, kvality a úrovne poznania, na základe čoho mohlo napokon dôjsť k celkom praktickému využitiu prírodných zákonov. Napriek všetkým našim vedecko technickým úspechom [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 112235x
Priemerná čítanosť článkov: 2672x

Autor blogu

Kategórie